tazehaa

tazeehaa

tazehaa

tazeehaa

تصفیه فاضلاب بیمارستانی

مراحل تصفیه فاضلاب بیمارستانی

همواره استفاده از آب آشامیدنی با آب تصفیه شده برای مصرف کشاورزی و صنایع متفاوت است به عبارتی دیگر تصفیه آب برای مصارف خانگی با آب مصرفی صنایع و کارخانجات متفاوت می باشد. آب در صنایع و کارخانه ها نیز برای تولید کالا استفاده می شود و می توان گفت تا حدودی نیز اسراف می شود، آب مورد استفاده در کشاورزی و صنایع همواره با آب تصفیه شده مصرف خانگی متفاوت است.

تصفیه فاضلاب و پساب صنعتی برای مصرف دوباره بهترین روش برای استفاده از آب و جلوگیری در اسراف مصرف آب می باشد، اما برخی از فاضلاب ها مانند فاضلاب بیمارستانی بایستی حتما تصفیه شوند زیرا برای محیط زیست و انسان ها خطراتی در پی دارند و فاضلاب و پساب بیمارستانی بعد از تصفیه نیز مورد استفاده قرار نمی گیرند.

تصفیه فاضلاب بیمارستانی

به طور کلی فاضلاب خروجی از بیمارستان ها، فاضلابی است که از تمامی واحد ها مانند اورژانس، کمک های اولیه، تصفیه دارو، ICU، آزمایشگاه های بیولوژیکی و شیمیایی، رادیولوژی و … تولید می شود. این فاضلاب بر خلاف سایر فاضلاب های خانگی یا صنعتی، حاوی مواد مقادیر زیادی از مواد شیمیایی و آلودگی های میکروبی است.

مواد شیمیایی موجود در این فاضلاب شامل آنتی بیوتیک ها، ترکیبات ضدعفونی کننده و ترکیبات دارویی دیگر می باشد. تخلیه فاضلاب بیمارستان به آب های سطحی می تواند بر روی حیات آبزیان آثار مخربی بگذارد. همچنین این فاضلاب می تواند خطرات زیادی را برای انسان و محیط زیست ایجاد نماید. زیرا در صورت عدم تصفیه می تواند آب های سطحی و زیرزمینی را نیز آلوده نماید.تصفیه فاضلاب بیمارستانی نیز مانند سایر فاضلاب ها شامل مراحلی است که به طور کلی به ۴ بخش تقسیم می شود.

مراحل تصفیه فاضلاب بیمارستانی

1.         پیش تصفیه

2.         تصفیه اولیه

3.         تصفیه ثانویه

4.         تصفیه ثالثیه

5.         تصفیه پیشرفته

پیش تصفیه فاضلاب

در این مرحله از تصفیه فاضلاب موادی از قبیل تکه های پارچه و جامدات بزرگ حذف می شوند. حذف این مواد از آسیب رسیدن به تجهیزات جلوگیری می نماید. جامدات ریز و دانه ای نیز (در صورت وجود) توسط دانه گیر حذف می شوند.

تصفیه اولیه فاضلاب بیمارستانی

در این مرحله جداسازی فیزیکی جامدات و ذرات روغن و چربی انجام می گیرد. در واقع بعد از گذر از زلال ساز اولیه، فرصت ته نشینی جامدات ذره ای فراهم می شود. همچنین مواد سبکی که قابلیت ته نشینی ندارند بر روی سطح می آیند و توسط یک کفاب روب (Skimmer) جمع می شوند. مواد ته نشین شده در این مرحله، لجن اولیه را تشکیل می دهند.

تصفیه ثانویه فاضلاب بیمارستانی

در این مرحله، تصفیه بیولوژیکی انجام می گیرد. میکروارگانیسم ها در این مرحله مواد محلول و کلوئیدی را تجزیه می کنند. عملیات تصفیه بیولوژیکی توسط میکروارگانیسم ها انجام می گیرد. به منظور تامین اکسیژن مورد نیاز در این مرحله، از هواده ها استفاده می شود. لجن تشکیل شده در این مرحله لجن ثانویه نامیده می شود. می توان گفت در این واحد، حدود ۹۰% جامدات غیر آلی حذف می شوند. به دلیل آلودگی میکروبی فاضلاب بیمارستانی، تصفیه لجن خروجی از تصفیه خانه آن اهمیت زیادی دارد.

تصفیه ثالثیه

این مرحله آخرین مرحله از فرآیند تصفیه فاضلاب است و در این مرحله جامدات معلقی که در مراحل قبل و عوامل بیماری زا که طی تصفیه بیولوژیک حذف نشده اند، حذف می گردند. این مرحله گندزدایی نامیده می شود.می توان از گندزدایی شیمیایی یا فیزیکی استفاده نمود. روش هایی مانند ازن زنی، کلر زنی و UV مورد استفاده قرار می گیرند. تصفیه فاضلاب بیمارستانی همواره ضروری و مورد اهمیت بوده است. زیرا آلودگی های آن تهدیدی جدی برای حیات انسان و سایر جانداران تلقی می گردد.

 

دیفیوزر دیسکی

دیفیوزر دیسکی

یکی از انواع دیفیوزر ها، دیفیوزر دیسکی می باشد که در تصفیه آب و فاضلاب کاربرد بسیاری دارد، دیفیوزر های دیسکی یا به اصطلاح بشقابی در سیستم های تصفیه فاضلاب، استخرهای پرورش ماهی و ... استفاده می شود، دیفیوزر های دیسکی در دو نوع دیفیوزر حباب درشت و دیفیوزر حباب ریز تولید می شود، دیفیوزر های حباب درشت ضریب انتقال کمتری نسبت به دیفیوزر های حباب ریز دارند. اما به طور کلی می توان گفت یکی از پر کاربردترین دیفیوزر ها برای هوادهی آب و فاضلاب در روش هوادهی عمقی، دیفیوزر های حباب ریز می باشند که دارای ضریب انتقال اکسیژن بالاتری نسبت به دیفیوزر های حباب درشت می باشند. هر دیفیوزر با توجه به سایز تولیدی دارای ظرفیت هوادهی مشخصی می باشد.

در پروسه ‌های هوازی یکی از ارکان مهم، انتخاب پخش کننده‌ های هوا (دیفیوزر) می‌باشد. در روش‌ هوادهی عمقی به منظور انتقال و تزریق مناسب هوا به آب یا فاضلاب استفاده از دیفیوزر ها به دلیل تولید حباب های ریز توصیه می‌شود. هر قدر حباب ‌های هوا کوچکتر باشند، راندمان انتقال اکسیژن به آب به دلیل افزایش سطح تماس بیشتر خواهد بود.

مزایای دیفیوزرها

•           روش نصب آسان

•           ایجاد افت فشار ناچیز

•           مقاومت بالا نسبت به خوردگی

•           به علت ایجاد حباب‌های ریز سرعت انتقال و جذب اکسیژن بسیار بالاست.

•           حداقل مصرف انرژی

•           بدون مشکل گرفتگی

•           طول عمر بالا

شرایط نگهداری دیفیوزر ها

قابل توجه است که دیفیوزرها میبایستی تا قبل از نصب در پروژه و محیط کار در محلی تاریک و خشک نگهداری شود و نباید در تماس با هوای آزاد، خاک و علی الخصوص نور آفتاب قرار گیرند.اشعه UV آفتاب اثر کاملا تخریبی بر روی ممبران دیفیوزرها دارد و خاصیت ارتجاعی را در ممبران (لایه غشایی لاستیکی) از بین می‌برد. بر اساس استاندارد و تحقیقات ، نور آفتاب، گرما، گرد و خاک و غبار، یخ زدگی عامل اصلی آسیب رسان به لاستیک به کار رفته در ممبران دیفیوزر می‌باشد.

لذا تا قبل از نصب از رها کردن دیفیوزرها در محل پروژه و استخرها بدون آبگیری جدا اجتناب نموده و در صورت نصب در محل، تا زمان آبگیری با پارچه‌های مخصوص و یا صفحه های عایق در برابر نور آفتاب (اشعه UV) و گرد خاک پوشانده شوند. پیشنهاد میگردد با پارچه تارپولین (پارچه های ضد آب) پوشانده‏ شود. توجه داشته باشید تا قبل از نصب در محیط و فضای‌های خارجی، دیفیوزرها در انبار با شرایط ذکر شده نگهداری گردد و این زمان متجاوز از یک سال نباشد.

نگهداری و شستشوی دوره ای دیفیوزر ها

دیفیوزرها جهت استفاده بهینه و طولانی مدت باید در زمان های مشخص مورد رسیدگی و سرویس دوره ای قرار گیرند، که برای این منظور پیشنهاد می شود که کلیه سیستم های هوادهی غیر فعال گردیده و استخرها تخلیه شوند تا دیفیوزرها جهت شستشو و بازبینی در دسترس باشند.

موثرترین روش  پاکسازی رسوبات و جرمهای روی دیفیوزرها، اسید شور کردن است، که اسید مورد استفاده در شستشوی دیفیوزرها، اسید فرمیک می‌باشد. جهت باز کردن منافذ عبور هوا از روی ممبران ‌ها ابتدا به آرامی با استفاده اسفنج ، ابر یا برس بسیار نرم روی ممبران ها را شستشو داده و سپس از واترجت برای تکمیل شستشویی لایه بیرونی دفیوزرها استفاده نمایید،  پس از شستشویی لایه بیرونی ممبران ها، برای تکمیل فرآیند جرم زدایی از محلول اسید فرمیک استفاده کنید.در سیستم هوادهی بعد از بلوئر، جهت تزریق اسید می‌بایست یک ورودی و درپوش طراحی نمود، در ضمن باید از مقاومت اتصالات، شیر ها و سیستم انتقال هوا در برابر اسید اطمینان حاصل گردد.

در مرحله بعد، اسید فرمیک با غلظت ٨۵% به درون سیستم هوادهی تزریق شده و پس از بستن درپوش تزریق اسید سیستم هوادهی روشن می‌نماییم تا اسید از دیفیوزرها تخلیه گردد (حداکثر زمان هوادهی از نیم ساعت بیشتر نباشد). از استفاده کردن هر نوع ماده شیمیایی به غیر از اسید فرمیک باعث آسیب جدی و از بین رفتن ممبران دیفیوزر می‌گردد.

حتما توجه داشته باشید که در زمان طراحی و نصب می‌بایست از تمیز بودن و پاک کردن تمام لوله ها، اتصالات و تمام سیستم هوادهی اطمینان حاصل نمود و قبل از نصب دیفیوزرها تمام خطوط انتقال بدون کوچکترین ذره خاک و براده باشد.برای بالابردن بازدهی و طول عمردیفیوزرها، تاکید می‌گردد، دو بار در سال فرآیند تمیز کاری و اسید شوری انجام شود.سرویس منظم، فشار هوادهی دقیق و نگهداری اصولی از دیفیوزرها عمر ممبران یا لایه قشایی را بالا برده و از خارج شدن محصول از شرایط گارانتی جلوگیری می‌نماید.

            

دیفیوزر حباب ریز

دیفیوزر حباب ریز

یکی از مهم ترین و کاربردی ترین وسیله ها در حوزه تصفیه  آب و فاضلاب دیفیوزر ها می باشند که انواع متفاوتی دارند و هر کدام کاربرد خاصی دارند. به عبارت کلی دیفیوزرها به دلیل هوارسانی در تصفیه فاضلاب صنعتی و بهداشتی تاثیر بسزایی دارند زیرا باکتری های موجود در فاضلاب برای تجزیه آلودگی فاضلاب نیاز به اکسیژن دارند و این اکسیژن توسط دیفیوزر های هوادهی تامین می شود.

 

دیفیوزر دیسکی حباب ریز یکی از پرکاربرد ترین دیفیوزر ها می باشد. دیفیوزر های دیسکی با توجه به هوادهی که دارند به دو نوع دیفیوزر دیسکی حباب ریز هوادهی و دیفیوزر دیسکی حباب درشت هوادهی تقسیم می شوند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند. دیفیوزر های حباب ریز مزایای فراوانی همچون طول عمر بالا، روش نصب آسان، ایجاد افت فشار ناچیز، مقاومت بالا، بدون مشکل گرفتگی، سرعت انتقال و جذب اکسیژن بالا دارند.

 

نقش هوادهی در تصفیه فاضلاب

فرآیند تصفیه آب و فاضلاب شامل مراحل مختلفی است به عبارتی دیگر در تصفیه فاضلاب یکی از مهم ترین واحدها که نقش مهمی در تصفیه ایفا می‌کند واحد هوادهی می‌باشد. در این حوضچه باکتری های هوازی غالب می‌گردند این باکتریها جهت تصفیه نیاز به اکسیژن دارند بخشی از اکسیژن از طریق هوا و لایه های سطحی در فاضلاب تأمین می‌گردد ولی در صورت بالا بودن میزان دبی فاضلاب و بارآلی نیاز به تجهیزات جانبی جهت تأمین اکسیژن می‌باشد.

 

دیفیوزر های حباب ریز در حوزه پرورش ماهی و آبزیان به کار می رود، به وسیله طراحی و اتصال دیفیوزر ها در کف حوضچه پرورش آبزیان، لوله کشی مناسب از طریق بلوئر (پمپ دمنده هوا ) هوای در نظر گرفته شده طبق پارامتر های مختلف ظرفیت هوادهی دیفیوزر – نوع دیفیوزر (حباب درشت – حباب ریز ) - مقدار اکسیژن لازم برای حوضچه – مدل دیفیوزر ) در حوضچه پرورش ماهی تزریق میشود .

 

نگهداری دیفیوزرهای دیسکی

دیفیوزرها جهت استفاده بهینه و طولانی مدت برای استفاده بهتر باید در بازه های مشخصی رسیدگی و سرویس شوند که برای این منظور پیشنهاد می گردد که کلیه سیستم های هوادهی غیر فعال گردیده و استخرها تخلیه شوند تا دیفیوزر جهت شستشو و بازبینی در دسترس باشند .

 

موثرترین روش پاکسازی رسوبات و جرمهای روی دیفیوزر، اسید شور کردن است ، که اسید مورد استفاده در شستشوی دیفیوزر، اسید فرمیک می‌باشد. جهت باز کردن منافذ عبور هوا از روی ممبران‌ دیفیوزرها ابتدا به آرامی با استفاده از اسفنج ، ابر یا برس بسیار نرم روی ممبران ها را شستشو داده و سپس از واترجت برای تکمیل شستشویی لایه بیرونی دیفیوزر استفاده کنید پس از شستشویی لایه بیرونی ممبران های دیفیوزر ، برای تکمیل فرآیند جرم زدایی از محلول اسید فرمیک استفاده کنید.

 

دیفیوزر حباب درشت

این مدل دیفیوزر بر خلاف دیفیوزر های با ممبران ساده در برابر فرسودگی مقاومت خود را نشان میدهد ، دیگر مزیت های دیفیوزر با ممبران سخت میتوان به طول عمر بسیار بالای دیفیوزر های ساخت ایران برای استفاده در محیط اسیدی و شرایط سخت اشاره کرد .

 

دیفیوزر های هوادهی

یکی از انواع دیفیوزرها نوع هوادهی می باشند، دیفیوزر های هوادهی عموما از جنس غشایی و یا ممبرانی هستند که برای تولید اکسیژن و انجام هوادهی در سیستم های تصفیه آب ، تصفیه فاضلاب ، استخر های پرورش ماهی مورد استفاده قرار می گیرد . دیفیوزرها بر اساس نوع جنس و ساختاری که دارند سبب تولید حباب های ریز و یا درشت می گردند .دیفیوزرهای هوادهی به صورت های دیسکی ، لوله ای و صفحه ای تولید می گردند که باعث تولید و انتقال بیشتر و یکنواخت اکسیژن می گردند .

 

کلیه پروسه های تصفیه فاضلاب که دارای سیستم های هوادهی عمقی می باشند به منظور ایجاد حباب های متحدالشکل و اکسیژن رسانی متناسب به تمامی نقاط مخازن هوادهی فاضلاب از تجهیزات حباب ساز بنام دیفیوزر استفاده می نمایند.

 

انواع دیفیوزرها

دیفیوزرها با توجه به کاربردهای متفاوت انواع  متفاوتی دارند که به شرح زیر است:

 

دیفیوزرهای حباب درشت حباب های درشت هوا

دیفیوزرهای حباب ریز ممبرانی Fi

دیفیوزرهای حباب ریز ممبرانی تیوپی زیبا حباب لوله

دیفیوزرهای حباب ریز ممبرانی دیسکی

دیفیوزرهای حباب ریز حباب هوا زیبا

دیفیوزرهای حباب ریز مطبق ( برجی)

دیفیوزر هوادهی

دیفیوزر هوادهی

شرکت فراز تصفیه با 25 سال تجربه در صنعت آب و دیفیوزر دیسکی, دیفیوزر هوادهی, دیفیوزر حباب ریز, دیفیوزر لوله ای, پکیج تصفیه فاضلاب و اجرای پروژه های متعددی را با روش های مختلف تصفیه فاضلاب از قبیل IFAS, MBBR, RBC و ... در نقاط مختلف کشور اجرا نموده است .

 

•           دیفیوزر دیسکی در تصفیه آب و فاضلاب و استخرهای پرورش ماهی در دو نوع دیفیوزر حباب درشت و حباب ریز تولید می شوند.

•           دیفیوزر دیسکی

•           دیفیوزر دیسکی حباب درشت  به منظور اختلاط موثر در حوضچه های متعادل سازی کاربرد دارد . اگر چه به این طریق هوادهی هم در داخل مایع انجام می پذیرد ولی به منظور هوادهی موثرتر پیشنهاد می گردد در حوضچه های هوادهی و مخازن پرورش ماهی از انواع دیفیوزر های حباب ریز OXYaeroTM  ( دیفیوزر دیسکی  – دیفیوزر لوله ای ) استفاده گردد .

•           دیفیوزر دیسکی

•           به طور کلی به دیفیوزری با سایز حباب بین 3 تا 50 میلیمتر دیفیوزر هوادهی حباب درشت میگویند. از دیفیوزر حباب درشت بیشتر در مواردی که نیاز به تلاطم و اختلاط نیاز است مانند مخازن متعادلسازی و … استفاده می شود. همچنین از این دیفیوزرها می توان برای اختلاط و به هم زدن و جلوگیری از ته نشینی مواد و همگن سازی محلول استفاده کرد.

•           دیفیوزرهای های حباب درشت اغلب از جنس پلی پروپلین و پی وی سی به شکل های بشقابی ساده و سوپاپی و یا قارچی قابل عرضه می باشند.

•           مشاهده بیشتر این مطلب » تصفیه فاضلاب

•           دیفیوزر های حباب درشت ضریب انتقال کمتری نسبت به دیفیوزر های حباب ریز دارند.

•           در روش های هوادهی عمقی به منظور انتقال و تزریق مناسب هوای فشرده به آب یا فاضلاب استفاده از افشانک ها یا دیفیوزرهای هوادهی به دلیل تولید حباب های بسیار ریز توصیه می شود .

•           هر قدر حباب های هوا کوچکتر باشند، راندمان انتقال اکسیژن به آب به دلیل افزایش سطح تماس بیشتر خواهد بود. افشانک ها بسته به نوع کاربرد و اندازه روزنه ها در انواع حباب ریز و حباب درشت موجود می باشند .

•           اما برای استفاده از سیالات با چسبدگی بالا دیفیوزر حباب درشت مناسب می باشد .

•           دیفیوزر دیسکی

•           در بسیاری از موارد بدلیل نیاز به اختلاط و تلاطم بیشتر به ویژه درحوضچه های متعادل سازی فاضلاب استفاده از دیفیوزر حباب درشت (coars bubble) ترجیح داده می شوند.

•           این دیفیوزرها قابلیت اختلاط شدیدتر جهت و تعلیق رسوبات و لجن های غلیظ را دارا می باشند.

•           این مدل از دیفیوزر هوادهی حباب درشت برای مخلوط کردن اکسیژن بسیار مناسب است و برای تصفیه فاضلاب با حجم بالای ذرات جامد نیز موثر عمل میکند.

•           دیفیوزرهای دیسکی در سایزهای مختلف تولید می شوند.

•           دیفیوزر دیسکی

•           هر دیفیوزر بسته به سایز تولیدی دارای ظرفیت هوادهی مشخصی می باشد.

•           این دیفیوزرها هوای تولیدی توسط بلوئر هوادهی را تزریق می کنند. دیفیوزرهای اکولوژیک(ecologix) دارای بالاتریت کیفیت ممبران بوده و همچنین بدلیل دارا بودن شیر یکطرفه امکان برگشت هوا به داخل خط لوله امکان ندارد.

•           دیفیوزر سایز ۱۲ اینچ اکولوژیک حباب ریز بوده و برای استخرهای هوادهی عمقی ضریب انتقال اکسیژن با لایی دارد.

•           همچنین دیفیوزر مدل حباب درشت اکولوژیک که snap cap نامیده می شود جهت مخازن متعادلساز و هاضم لجن کاربرد وسیعی دارد.

 

جدول مشخصات دیفیوزر های حباب درشت  OXYaeroTM :

pH        4 ~ 10

Membrane Diameter (mm)        270

Diffuser Body    PP / ABS

Connection Size 1 ” , ¾”

Operating Temperature of Membrane    40  °C

Area of Influence Zone  4 m2

Optimum Airflow ( Nm3/hr)       15

Maximum Airflow (Nm3/h)        30

Head Loss ( Cm Wc )      12

Bubble Size ( mm )        4 ~ 5

تصفیه فاضلاب صنعتی

تصفیه فاضلاب صنعتی

همواره تصفیه آب و فاضلاب فرایندی مهم و کاربردی است که سبب می شود آلودگی ها و میکروب های آب از بین رفته و آب زلال و پاکیزه برای مصارف خانگی، مصارف صنعتی، کشاورزی و ...  استفاده شود. روش و پکیج تصفیه فاضلاب برای هر نوع فاضلابی متفاوت است به عبارتی روش های تصفیه فاضلاب صنعتی با تصفیه فاضلاب بیمارستانی یا فاضلاب خانگی متفاوت است.

فاضلاب صنعتی

به طور کلی به فاضلابی که از صنایع و کارخانه ها تولید می گردد فاضلاب صنعتی گفته می شود که این فاضلاب بر اساس نوع محصول تولیدی دارای کیفیت و کمیت مختلفی است. در همه صنایع مانند صنایع غذایی، صنایع پوشاک، صنایع تولیدی مواد شیمیایی و … از آب به منظور تولید محصولات استفاده می شود که درصد زیادی از این آب تبدیل به فاضلاب شده و نیاز است که قبل از تخلیه به محیط زیست توسط پکیج تصفیه فاضلاب صنعتی،تصفیه شود.

فاضلاب صنعتی در دسته فاضلاب های خطرناک دسته بندی می گردد، به طور مثال در صنایع فلزی، فرآیند تولید یا پوشش قطعات فلزی، فاضلاب حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین از قبیل مس، کادمیوم، نقره، جیوه، کرم و یا نیکل است که این عناصر از خطرناک ترین عوامل آلاینده محسوب شده و اثرات ژنتیکی و سرطانزائی آن ها به اثبات رسیده است و یا در صنایع لبنی مقدار زیادی چربی های محلول از بخش های مختلف واحد تولید وارد فاضلاب شده و لزوماً بایستی با روش های مخصوص جداسازی و حذف گردد.

انواع آلودگی در فاضلاب صنعتی

آلودگی ها و ناخالصی های که در فاضلاب صنعتی وجود دارند را می توان به دو دسته کلی آلاینده های آلی و آلاینده های غیر آلی یا معدنی تقسیم بندی کرد که هر کدام شامل مواد و پساب های خاصی هستند که در ادامه به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم:

آلاینده های آلی

فنول ها، نونیل فنول، فنول های کلردار، رنگ های آزو، فتالیک استر، هیدروکربن های نفتی، حشره کش ها، آلاینده های آلی پایدار یا POPها، قندها، روغن ها و چربی ها، پروتئین ها، شوینده ها، اسیدهای آلی و ...

آلاینده های غیر آلی

فلزات سنگین غیر قابل تجزیه ای به شدت سمّی مثل آرسنیک، نیکل، کروم، سرب، جیوه، کادمیم، اسیدهای معدنی، سولفید هیدروژن، فسفات ها، نیتریتها، کاتیون ها، مواد قلیایی و غیره.

مواد شیمیایی: فاضلاب صنایع شیمیایی عمدتاً از صنایع پتروشیمی، صنایع شیمیایی زغال سنگ، صنایع اسید و قلیایی، صنایع کود شیمیایی، صنایع پلاستیک، صنایع دارویی، صنایع رنگ، صنایع لاستیکی و سایر فاضلاب صنعتی حاصل می شود.

مواد چاپ و رنگرزی: صنعت چاپ و رنگرزی مقدار زیادی پساب تولید می کند و معمولاً برای هر تن چاپ و رنگرزی ۱۰۰ تا ۲۰۰ تن آب مصرف می کند. 90 درصد فاضلاب صنعتی به عنوان فاضلاب چاپی و رنگرزی تخلیه می شوند.

مواد مربوط به کاغذ: فاضلاب صنعت کاغذ عمدتاً از دو فرآیند تولید خمیر و تولید کاغذ در صنعت کاغذ حاصل می شود. فرآیند جداسازی الیاف از مواد اولیه گیاهی برای ساخت پالپ است که سپس سفید می شود. تهیه کاغذ، رقیق کردن، شکل دادن، فشار دادن و خشک کردن خمیر برای تهیه کاغذ است. هر فرآیند مقادیر زیادی فاضلاب صنعتی را تخلیه می کنند.

اهمیت تصفیه فاضلاب صنعتی

تصفیه فاضلاب صنعتی در طی سالیان اخیر پیشرفت های بسیار چشمگیری داشته و از سیستم سنتی و ناکارآمد دفع مستقیم پساب به محیط و دفن آن ها وارد مرحله چشمگیر تصفیه پساب صنعتی در محل و سپس ترکیب آن با فاضلاب شهری برای تصفیه بیشتر به منظور دستیابی به راندمان ۹۹% رسیده است. این سرمایه گذاری های عظیم برای پیشرفت در این تکنولوژی ها قطعاً با اهدافی همراه بوده است که اهمیت تصفیه فاضلاب صنعتی را نمایان می کنند:

•تصفیه فاضلاب صنعتی با سیستم نوین، به شدت از تأثیر زیاد مواد شیمیایی و سمّی تولید شده بر روی محیط زیست می کاهد.

•هدر رفت آب به دلیل آلوده شدن با مواد بسیار خطرناک به شدت کاهش پیدا می کند یا حتی حذف خواهد شد و به خصوص برای شرایط کنونی که دنیا با بحران منابع آب زیرزمینی روبروست فوق العاده است

•مواد شیمیایی خطرناکی که به راحتی می توانند جانداران زیستگاه های مختلف را از بین ببرند وارد چرخه اکوسیستم نمی شوند

•تصفیه لجن تولید شده، متان به عنوان سوخت و کود برای صنایع کشاورزی تولید کند

•با کمک تکنولوژی های موجود هزینه های جانبی به شدت کاهش پیدا می کند

•از شیوع بیماری های جدید و خطرناک جلوگیری می کند

•بخشی از آب تصفیه شده را دوباره می توان وارد چرخه تولید و صنایع کرد.